Rugby Showroom 01788 547647
Warwick Showroom 01926 419165


Colbert Kitchen as Featured in Beautiful Kitchens National Magazine

Objectives

What was the client’s brief?

Deborah and Paul asked us to move the location of their original kitchen from
the front of the house to the converted adjoining stable wing at the rear. They love to entertain, but the existing kitchen couldn’t accommodate large family gatherings and dinner parties, so we switched rooms to create a larger, more sociable space.

What We Did

Were there many challenges?

Yes, there were a few. The whole space required a complete rewire but the fuse
box was some distance away and only accessible via a narrow crawl space in the eaves. This certainly provided the electrician with a challenge! One of the couple’s main requirements was an island with a hob and space for bar stools. To get power across to
it meant lifting and relaying the existing wood flooring, as they wanted to retain it. The plumbing was non-existent but, fortunately, the utility room was adjacent, which made installing a new system fairly straightforward.

Did any of the original architectural elements pose problems?

With the vaulted ceiling, it was impossible to install a conventional island extractor so
I suggested a Moon cooker hood by Best, suspended from the main beam. We used 60mm chunky shelving with integrated LED
lighting to create an attractive yet practical solution to an irregular-shaped corner. A matching 60mm trim around the tall units allowed us to create a design line that follows the top of the stable partition.

The Result

Which materials and finishes were used and why?

The doors are a hi-gloss lacquer in Truffle Brown from Schuller’s Gala range complete with ultra-slim, full-width steel handles. This door style and colour choice harmonised beautifully with the stable’s original features. For the worksurfaces, we chose Daria from the Silestone Nebula series to blend with the units.

How important was storage?

Cupboard space was key for Deborah and Paul, as it was limited in their old scheme. A pull-out larder, corner cupboards, deep, wide drawers, and lift-up glass wall units really helped to maximise storage potential.

Why is this design such a success?

Retaining the stable partition created a
novel and informal division between the
work zone and dining area, but the cleverly designed contemporary cabinetry linked it
to both spaces perfectly. The island provides more storage and the breakfast bar overhang at the end of it creates a sociable link between the dining area and kitchen.

http://beautifulkitchens.wordpress.com/ & http://housetohome.co.uk/beautifulkitchens